Stop anxietate, fii liber

O dată cu izbucnirea crizei generată de CORONAVIRUS, implicit COVID-19 au ieșit la iveală mai multe dificultăți ale oamenilor, precum diverse probleme de comunicare în relațiile cu cei apropiați, frica legată de singurătate, anxietatea socială, probleme de integrare a vieții familiale cu cea profesională, frica de boală, depresii, gestionarea deficitară a timpului, acumularea stresului, iar lista poate continua.

Stresul pe care această criză îl cauzează duce la următoarele probleme:

  • frica și îngrijorarea cu privire la propria sănătate, cât și a celor dragi, situația financiară și pierderea locului de muncă. Multe industrii au avut de suferit și încă mai suportă consecințele negative pe care le aduce această criză.
  • modificări cu privire la somn sau obiceiurile alimentare
  • dificultăți de concentrare
  • creșterea consumului de țigări, alcool și alte substanțe.

Frica și anxietatea pot fi atât de copleșitoare încât să genereze emoții foarte puternice. Și aceste emoții s-ar putea să nu le fi conștientizat până acum.

Se poate remarca anxietatea celor din jur și prin revolta de a nu purta masca, de a face petreceri în grupuri mari fără a ține cont de restricțile impuse de lege.

Am întâlnit persoane care sunt de părere că masca ne dezumanizează și devenim din ce în ce mai digitali, un simplu nume. Într-adevăr masca ne acoperă expresia facială, nu mai putem remarca sentimentele umane prin intermediul feței, dar cu toate acestea noi știm să comunicăm atât de bine cu ochii, prin intermediul gesturilor. Vi s-a întâmplat vreodată să vă uitați la cineva fără să spuneți nimic și persoana din fața voastră să vă întrebe dacă vreți să ziceți ceva parcă ghicindu-vă intenția?

Dar totuși ce am putea face pentru a ne îngrijora mai puțin, a nu mai simți această neliniște că ne copleșește și ne împinge spre obiceiuri nesănătoase?

Mai jos vă propun șapte măsuri pentru a putea face față mai ușor și a ne focusa pe aspecte care să ne ajute în lupta cu anxietatea:

  • Conectează-te cu alții –  Întâlnește-te cu prietenii dragi, vizitează rudele în armonie cu respectarea regulilor de distanțare socială. Dacă nu este posibilă întâlnirea față în față, atunci poți rămâne în contact prin intermediul telefonului, internetului, convorbirilor video. Cu toții avem această nevoie de a ne conecta cu alții.
  • Vorbește despre ceea ce te îngrijorează – Mărturisește-i unei persoane apropiate ceea ce te frămîntă, te sperie cu privire la situația curentă. Este ceva normal să împărtășim gândurile cu un prieten în care ai încredere.
  • Ajută-i pe alții – Oferind ajutor altei persoane de fapt te ajuți și pe tine însuți prin faptul de a rămâne conectat la realitate. Poți să te oferi în efectuarea cumpărăturilor pentru cineva în vârstă care nu se poate deplasa. De asemenea, poți fi și tu un sprijin în ascultarea îngrijorărilor, temerilor pe care le au alții.
  • Ai grijă de corpul tău – Sănătatea fizică are un impact important în felul în care ne simțim. În aceste momente atât de tensionate putem cădea ușor pradă unor obiceiuri care nu sunt sănătoase. Din acest motiv, trebuie să ne hrănim corespunzător fără a face excese, să mâncăm cât mai multe fructe și legume, să avem mese echilibrate și să facem mișcare în fiecare zi. Mergi la o plimbare, aleargă, fă exerciții fizice afară sau în casă. În perioada stării de urgență am fost privilegiată să stau la casă, astfel încât în fiecare zi ieșeam în curte și alergam 10 ture în jurul casei. Și cel mai important aspect este de a nu face abuz de băuturi alcoolice sau țigări.
Fructele și legumele proaspete ne ajută în întărirea sistemului imunitar
  • Rezumă-te la realitate – Găsește o sursă credibilă pe care să o urmărești pentru a fi la curent cu situația actuală și ai mare grijă la știrile false.
  • Fă lucruri care-ți fac plăcere – Anxietatea ne poate face să renunțăm să mai facem lucrurile care înainte ne făceau plăcere. Nu trebuie să renunțăm la aceste plăceri. Găsește-ți un hobby pe care să te concentrezi și practică-l mereu pentru a rămâne conectat la micile bucurii și a nu lăsa stresul să pună stăpânire pe tine. Știu că trăim într-o eră în care timpul este insuficient, dar o oră pe săptămână pentru a face ceva care ne place nu este mult.
  • Focusarea pe prezent  – În loc să ne îngrjorăm cu privire la viitor, mai bine stăm ancorați în prezent ceea ce ne poate ajuta să facem față emoțiilor dificile și ne poate îmbunătății starea generală de bine.

Acestea sunt doar câteva sfaturi care ne ajută mereu în viața de zi cu zi cu condiția de a le pune în aplicare. Nu se vor întâmpla miracole dacă doar le vom citi și atât.