Te-ai simțit vreodată fără valoare, că nu ești bun la nimic, că ai o stimă de sine scăzută? Cu toții avem momente când ne lipsește încrederea sau nu ne simțim bine cu noi înșine. Dar atunci când stima de sine scăzută se transformă într-o problemă pe termen lung, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății mentale și a desfășurării activităților zilnice.

Ce este stima de sine?

Stima de sine reprezintă emoţiile, trăirea afectivă pe care o are un individ faţă de propria persoana. Este componenta prin care ne evaluăm pe noi înşine. Ea constă în atitudinea noastră despre sine. Se raportează la credinţele personale în ceea ce priveşte abilităţiile, deprinderile, relaţiile sociale şi rezultatele viitoare.

Cum te vezi atunci când te uiți în oglindă?

Stima de sine este definită de Williams James (James, 1980) ca fiind rezultatul dintre succesul unor acţiuni şi aspiraţiile individului referitoare la acele acţiuni. Această definiţie propune ideea că stima de sine poate să crească prin obţinerea succeselor şi evitarea eşecurilor, dar poate să crească şi prin adoptarea unor obiective mai puţin ambiţioase.

Ceea ce contează este dacă succesele atinse sunt relevante pentru aspiraţiile pe care o persoană le are.  Astfel, pentru un observator detaşat, anumite persoane pot fi fara nici o urmă de îndoială persoane de succes, în măsura de a fi admirate pe scară largă pentru realizarile lor, şi totuşi aceleaşi persoane pot avea o părere negativă despre ei înşişi deoarece aceste realizări nu sunt relevante pentru pretenţiile lor sau sunt lipsiţi de ele.

O stimă de sine ridicată aduce beneficii precum fericire şi sănătate psihică, pe când o stimă de sine scăzută provoacă suferinţă şi poate duce chiar la depresie. Faptul de a avea o stimă de sine ridicată aduce beneficii celor care o posedă: se simt bine cu ei înşişi, au abilitatea de a face faţă provocărilor şi feedback-ului negativ şi din punct de vedere social consideră că cei din jur îi respectă şi valorează. Ne ajută să facem față mai bine vieții cu suișurile și coborâșurilor ei.

În contrast, persoanele cu o stimă de sine negativă văd lumea printr-un filtru negativ şi le desplace tot ceea ce îi înconjoară, se confruntă cu timiditate, singurătate şi depresie. Totodată, pot dezvolta obiceiuri nesănătoase precum fumatul sau faptul de a bea prea mult alcool pentru a face față.

O stimă de sine scăzută se dezvoltă dacă există o discrepanţă între ceea ce este şi ceea ce crede că ar trebui să fie. De cele mai multe ori, se dezvoltă din copilărie. Prietenii, familia, colegii, profesorii și televiziunea ne transmit mesaje pozitive sau negative despre noi înșine.

Stresul și evenimentele dificile din viața noastră, precum o boală gravă sau decesul unei persoane dragi, poate avea un efect negativ asupra stimei de sine.

Chiar și propria personalitate poate juca un rol important. Unii oameni sunt mai predispuși la gânduri negative, în timp ce alții își stabilesc standarde înalte imposibil de realizat.

Caracteristicile unei stime de sine scăzute sunt următoarele (Jaffe,1998):

  • depresia;
  • lipsa de energie;
  • respingerea complimentelor;
  • sentimente de nesiguranţă şi inadecvare în majoritatea timpului;
  • aşteptări nerealiste faţă de propria persoană;
  • îndoieli serioase cu privire la viitor;
  • ruşine excesivă şi expunerea punctului de vedere foarte rar;
  • conformarea la ceea ce-şi doresc alţii şi asumarea unei atitudini de supunere în majoritatea cazurilor.

Cei care au o stimă de sine scăzută se simt inadecvați, neacceptați, nevrednici sau incompetenți. Aceste credințe creează gânduri negative care afectează comportamentul și alegerile de viață afectându-ți stima de sine scăzută mai mult.

Cum putem crește stima de sine scăzută?

Câteva exerciții pentru a crește stima de sine sunt:

  • Practicarea meditației – meditația presupune să dai drumul gândurilor din mintea ta și să accepți că acele gânduri, credințe și sentimente sunt trecătoare și nu părți din tine. Alocați-vă câteva minute în fiecare zi pentru a fi pur și simplu liniștit, concentrați-vă asupra respirației și urmăriți-vă grijiile cum se îndepărtează ca norii. Astfel de exerciții trebuie practicate zilnic pentru a putea vedea rezultate.
  • Fii fără prejudecăți – când ne apropiem de viața noastră să o facem fără să judecăm, pur și simplu acceptându-ne pe noi înșine, eșecurile, experiențele și reușitele noastre, precum și alte persoane așa cum sunt, nici bune, nici rele, fără mândrie sau rușine. Fii permisiv cu tine însuți, cu toții facem greșeli. Nu lăsa acea voce mică din cap să se umple cu gânduri negative.
  • Ținerea unui jurnal – multe gânduri și sentimente sunt blocate în mintea noastră subconștientă și faptul de a le scrie poate fi folositor în a le conștientiza. A scrie despre felul în care ne simțim și gândim poate ajuta la separarea ideilor negative despre noi înșine de adevărul despre cine suntem cu adevărat. Totodată, putem scrie în jurnal și lucrurile bune pe care ceilalți le văd la noi.
  • Provoacă-te – cu toții suntem nervoși sau ne este frică să facem anumite lucruri uneori. Cu toate acestea persoanele cu o stimă de sine sănătoasă nu lasă ca aceste sentimente să-i oprească să încerce lucruri noi sau să-și asume provocări. Puteți să vă stabiliți un obiectiv precum alăturarea la un grup de yoga sau participarea la un eveniment social. Atingerea obiectivelor vă ajută să vă creșteți respectul de sine.

Fiecare dintre noi putem contribui la creșterea propriei stime de sine prin efort susținut și aplicarea unor exerciții pe o perioadă mai lungă de timp care să ne formeze o atitudine corectă despre noi înșine. Dacă simțim că noi înșine nu putem singuri să facem ceva, atunci putem apela și la serviciile unui psihoterapeut.